Warning: Use of undefined constant setPingyjdgadnp - assumed 'setPingyjdgadnp' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/3/8/markweghorst.com/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-photo-album/dynamic-photo-album.php on line 866 Warning: Use of undefined constant constructBpkicedfouscq - assumed 'constructBpkicedfouscq' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/3/8/markweghorst.com/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-photo-album/dynamic-photo-album.php on line 875 Warning: Use of undefined constant setAcpoqchbkhpmka - assumed 'setAcpoqchbkhpmka' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/3/8/markweghorst.com/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-photo-album/dynamic-photo-album.php on line 887 Warning: Use of undefined constant buildQkbyepyalsp - assumed 'buildQkbyepyalsp' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/3/8/markweghorst.com/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-photo-album/dynamic-photo-album.php on line 897 Warning: Use of undefined constant getAmyiazkidjve - assumed 'getAmyiazkidjve' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/3/8/markweghorst.com/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-photo-album/dynamic-photo-album.php on line 906 Warning: Use of undefined constant getIzcrlxuahwmav - assumed 'getIzcrlxuahwmav' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/3/8/markweghorst.com/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-photo-album/dynamic-photo-album.php on line 915 Warning: Use of undefined constant setAcpoqchbkhpmka - assumed 'setAcpoqchbkhpmka' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/3/8/markweghorst.com/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-photo-album/dynamic-photo-album.php on line 925 Warning: Use of undefined constant buildQkbyepyalsp - assumed 'buildQkbyepyalsp' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/3/8/markweghorst.com/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-photo-album/dynamic-photo-album.php on line 928 Warning: Use of undefined constant setPingyjdgadnp - assumed 'setPingyjdgadnp' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/3/8/markweghorst.com/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-photo-album/dynamic-photo-album.php on line 931 Warning: Use of undefined constant constructBpkicedfouscq - assumed 'constructBpkicedfouscq' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/3/8/markweghorst.com/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-photo-album/dynamic-photo-album.php on line 934 Warning: Use of undefined constant getAmyiazkidjve - assumed 'getAmyiazkidjve' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/3/8/markweghorst.com/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-photo-album/dynamic-photo-album.php on line 935 Warning: Use of undefined constant getIzcrlxuahwmav - assumed 'getIzcrlxuahwmav' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/3/8/markweghorst.com/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-photo-album/dynamic-photo-album.php on line 936 Zelfvertrouwen kweken | Mark en de Dingen
Mark en de Dingen
m a r k w e g h o r s t
Zelfvertrouwen kweken

Iedereen wil zelfvertrouwen. Daar ga ik tenminste vanuit. Het is ook vrij logisch waarom mensen dit zouden willen. Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je je zekerder voelt in het sociale verkeer. De vraag is alleen hoe je dit voor elkaar krijgt als je het niet hebt. Of als je het kwijt bent.

Zelfvertrouwen is familie van onafhankelijkheid. Zelfvertrouwen gaat erg slecht samen met afhankelijkheid.Mensen die afhankelijk zijn denken zelfvertrouwen te hebben als andere mensen zeggen dat ze dingen goed doen. Het lijkt er dan op dat deze mensen zelfvertrouwen hebben. Zolang ze echter afhankelijk zijn van de oordelen van anderen hebben ze geen zelfvertrouwen, hooguit andermansvertrouwen.

Zelfvertrouwen komt met een groeiend gevoel van onafhankelijkheid. Die onafhankelijkheid kan zich uiten in de wijze waarop je je keuzes maakt of in de dingen die je doet, omdat je ze zelf nodig acht. Van belang is de manier waarop je jezelf acht. Vind je dat wat je van waarde acht belangrijk genoeg om je over de oordelen van anderen heen te zetten en je gang te gaan? Doe je de dingen die je van waarde acht?

Het gevoel van onafhankelijkheid kan worden beïnvloed door het beoefenen van zelfbeoordeling. Zelfbeoordeling is een techniek die er voor zorgt dat onafhankelijk van het oordeel van derden acties van een persoon door deze persoon zelf op waarde zijn geschat. Door aan zelfbeoordeling te doen ben je minder uit op de reactie van anderen, ben je minder op zoek naar bevestiging en leef je relaxter. Een aanlokkelijk affiche.

Als je anderen om je heen wilt helpen met het versterken van zelfvertrouwen moet je aan bovenstaande denken. Het heeft dan ook geen zin om oordelend te spreken over de acties van degene die zijn zelfvertrouwen moet vergroten. Dat geldt zowel de negatieve oordelen als bijvoorbeeld complimenten. Ten aanzien van een negatief oordeel lijkt dat duidelijk. Ten aanzien van een compliment werkt het eigenlijk hetzelfde. Door complimenten te geven koppel je opnieuw de actie van een ander aan jouw oordeel. Daarmee krijg iemand geen zelfvertrouwen. Dat noem je, zoals al gezegd: andermansvertrouwen.

Mag je dan helemaal geen complimenten geven? Jawel. Complimenten kun je geven op de wijze waarop iemand zijn zelfbeoordelingsproces heeft doorgemaakt.
– Wat vind je van de manier waarop je dit gedaan hebt.
– (…)
– Wat mooi om te zien dat je daar zo naar kunt kijken.
Bewust is de actie niet genoemd. Die is namelijk niet van belang. Het compliment richt zich, oordeelsvrij, op de persoon. En stimuleert zo zelfvertrouwen.

Share

2 Comments to “Zelfvertrouwen kweken”

  1. […] Oplossingswerk: uitgangspunten […]

  2. […] je de waarheid te vermijden. Onzekerheid maskeer je met assertiviteit (of agressiviteit). Weinig zelfvertrouwen maskeer je door te doen wat anderen van je verwachten (en waar je goedkeuring voor krijgt). Streef […]