Als deze boom kon praten

(leestijd: 2 minuten)

Dit idee ontstond dankzij de blogposts over de betrouwbare overheid. Er ontstond namelijk een idee, ergens in februari van 2011. Er werd wat getwitterd en het idee broedde verder.

Hierbij de uitwerking van dat idee:

Doel:
Betrekken van gebruikers van plaatsen en plekken in de openbare ruimte bij problemen in die openbare ruimte.

Hoe:
Iedere (probleem)plek krijgt een (internet)naam. Op de site die hoort bij die naam wordt het probleem omschreven en kunnen mensen op een aantal manieren bijdragen aan een oplossing:
* forumdiscussies rond oplossingen
* eigen ideeen posten
* enquetes invullen
* stemmen op polls en ideeen

De site is levendig, gedurende een korte periode. Per plaats is te bedenken hoe lang die periode moet duren.

Mensen worden verleid naar de site door borden en aanwijzingen op de plekken waar het om gaat. Dus alleen op die lokale plekken. Als het bijvoorbeeld om een boom gaat staat er een bord bij de boom. De tekst op het bord is simpel, uitnodigend en een beetje mysterieus: Help mij! met daaronder het webadres.

Sites zijn in een zelfde opmaak te houden, voor de herkenbaarbeid. Daarnaast is er via de site een duidelijke terugkoppeling van de geopperde ideeën door verantwoordelijke partijen.

In lokale media wordt uitgebreid gewag gemaakt van deze opzet. Er wordt niet verwezen naar het adres: dat kan alleen als gebruiker.

Nieuw en innovatief:
Nieuw is dat gebruik gemaakt wordt van wereldwijd internet op de meest lokale manier. Verder toepassingen (naast wegen en openbare ruimte) zijn bijvoorbeeld spullen die aan doorontwikkeling toe zijn: patatbakjes bijvoorbeeld. Internetadres erop, de kreet “HELP” erbij en een goede site.

Rol Mark Weghorst:
Bedacht deze toepassing. Heeft bovendien een plaatje van het hele proces in zijn hoofd en kan dit desgewenst toelichten. Daarbij is het van belang te weten dat hij adept is van het Nieuwe Denken.
Het Nieuwe Denken zegt bijvoorbeeld dat ideeën niet exclusief van één eigenaar zijn. In het Nieuwe Denken is het soms helder waar een idee begint, maar kan het, door te delen, gemakkelijk verspreiden. Het verspreiden van een goed idee gaat boven het verdienen aan een goed idee.
Prettig is wel dat mensen die een idee gebruiken “trouw aan de bron” zijn.
Overigens is het Nieuwe Denken geen stroming. Ook het Nieuwe Denken is ten behoeve van deze blogpost door Mark Weghorst bedacht als term.

Print Friendly, PDF & Email