Kunst

(leestijd: 2 minuten)


Hierbij fragmentfoto’s van kunstwerken.

Ze zijn ook te zien in de expositie in september bij Museum Huize Keizer:

Niets is wat het lijkt dat het is.

Bio

 

Mark Weghorst maakt structuurwerk.

Sinds 2003 werkt hij in zijn atelier in Denekamp aan de Stroothuizerweg.

Mark Weghorst is een product van de regio. Hij werd geboren in Borne en groeide daar op. Vanaf zijn middelbare school is Hengelo zijn thuisbasis. Ondanks dat hij een tijdlang buiten Twente werkte is hij altijd in Twente blijven wonen.

Hij deed eindexamen VWO met Tekenen in zijn pakket. Hij toonde in 1989 zijn eindexamenwerk aan een geïnteresseerde Onderwijsminister (Ginjaar-Maas). Het werk uit die periode is niet bewaard gebleven. Door zijn studie en werk in de hulpverlening stopte hij een aantal jaren met actief beeldend werk.

In 2003 pakte hij zijn activiteiten weer op. Hij woont nog steeds in Hengelo, maar heeft zijn atelier in Denekamp. Concepten voor nieuwe werken worden voortdurend gemaakt en bedacht. De uitwerking vindt één dag per week plaats in zijn atelier. Hij is daar op zaterdagmiddag ook te bezoeken: Stroothuizerweg 22, Denekamp.

Mark Weghorst werkt als behandelaar in een revalidatiecentrum en heeft een eigen onderneming, waarin hij vooral als plannenmaker werkt. Hij ontwikkelt nieuwe denkwijzen, nieuwe concepten voor uiteenlopende onderwerpen. Op dit moment vooral concepten die te maken hebben met de toepassing van internet.

In de jaren tot nu ontstond zijn herkenbare stijl. Door rijk materialengebruik, beperkt kleurgebruik en geometrie van de voorstellingen straalt het werk een zekere rust uit. Zijn werk is het best te kenschetsen als structuurwerk, al kan hij zich ook vinden in de term: materiewerk.

Vast kenmerk in het werk van Mark Weghorst is het thema:

niets is wat het lijkt dat het is’.

Hoe rond is een cirkel, hoe recht een lijn? Hoe wit is eigenlijk wit? Zijn dat dezelfde werken? Of zijn ze toch anders?

Werk van Mark Weghorst is in hoge mate eenmalig. Door de werkwijze en het arbeidsintensieve scheppingsproces ontstaan unieke werken. Het onmogelijke mogelijk maken is daarbij zijn uiterste doelstelling.

 In de expositie zijn werken te zien die een beeld geven van de ontwikkeling van Mark Weghorst als kunstenaar. Die ontwikkeling loopt van de cirkels uit de jaren 2003-2008, naar de zeegezichten van 2006-2010, naar de witte serie van 2009-heden. De laatste werken in de witte serie zijn alweer de eerste werken van “serie in structuur”.

Naast deze werken zal Mark ook werk tentoonstellen dat wat minder in de ontwikkeling past, maar niet onbelangrijk is. Hij toont “kindertekening-anders”: zijn bewerking van een kindertekening, fotografiewerk gemaakt met een papieren pinhole-camera en andere voorbeelden van zijn creatieve veelzijdigheid.

Print Friendly, PDF & Email