Kunst

Niets is wat het lijkt dat het is.

Bio

Mark Weghorst maakt structuurwerk.

Mark Weghorst is een product van de regio. Hij werd geboren in Borne en groeide daar op. Vanaf zijn middelbare school is Hengelo zijn thuisbasis. Ondanks dat hij een tijdlang buiten Twente werkte is hij altijd in Twente blijven wonen.

Hij deed eindexamen VWO met Tekenen in zijn pakket. Hij toonde in 1989 zijn eindexamenwerk aan een geïnteresseerde Onderwijsminister (Ginjaar-Maas). Het werk uit die periode is niet bewaard gebleven. Door zijn studie en werk in de hulpverlening stopte hij een aantal jaren met actief beeldend werk.

In 2003 pakte hij zijn activiteiten weer op. Hij woont nog steeds in Hengelo en heeft zijn atelier in Denekamp. Concepten voor nieuwe werken worden voortdurend gemaakt en bedacht. De uitwerking vindt soms plaats in zijn atelier.

Mark Weghorst werkt als changemaker aan preventie, onderwijs en solidariteit bij het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid in Utrecht en bij Stichting Gedragswerk als sparringpartner. In zijn eigen tijd maakt hij plannen en ontwikkelt concepten (zie lullebats, redelijkheid, movement). Hij zoekt altijd manieren om ze uit te voeren.

In de jaren tot nu ontstond zijn stijl. Materialengebruik, kleurgebruik en geometrie van de voorstellingen: het straalt rust uit. Zijn werk is het best te kenschetsen als structuurwerk, al kan hij zich ook vinden in de term: materiewerk.

Vast kenmerk in het werk van Mark Weghorst is het thema:

niets is wat het lijkt dat het is’.

Hoe rond is een cirkel, hoe recht een lijn? Hoe wit is eigenlijk wit? Zijn dat dezelfde werken? Of zijn ze toch anders?

Werk van Mark Weghorst is in hoge mate eenmalig. Door de werkwijze en het arbeidsintensieve scheppingsproces ontstaan unieke werken. Het onmogelijke mogelijk maken is daarbij zijn uiterste doelstelling.

Print Friendly, PDF & Email