De generatie Y bestaat uit de kinderen van de kinderen van babyboomers. Een bijzondere generatie. Veelal opgegroeid in de upcoming nineties met bomen die tot de hemel groeiden en behoeften die niet hoefden te worden uitgesteld. Een generatie die in hoge mate is opgegroeid met het idee van de maakbaarheid. Niet morgen maar nu.
Daarin schuilt meteen het probleem. In steeds grotere getale komen mensen uit de generatie Y in de problemen. Ze blijken hun baan niet te kunnen houden. Ze zijn niet in staat zich als productpersoneel op te stellen. Zijn te gewend aan een baan die past bij hun persoonlijk ontwikkelingsprofiel. Alsof een persoonlijk ontwikkelingsprofiel ooit de huur heeft betaald.
Medeoorzaak is de stroom aan maakbaarheidsboeken. Boeken met allemaal de boodschap dat het leven jou niet maakt, nee, jij maakt het leven. Dit geeft grote existentiele problemen bij deze generatie. Ze zijn niet gewend behoeften uit te stellen. Ze zijn gewend te kiezen te hebben als het om banen gaat. Opgegroeid in de hoogconjunctuur weten ze niet eens wat schulden zijn.
Wayne Dyer is daar medeschuldige in. Hij schreef onder andere een boek: Niet morgen maar nu, waarin hij bovenstaande boodschap propageert. Wanneer op dit moment een telg uit de generatie Y mislukt, zijn baan kwijtraakt, of erger denkt deze telg dat dat zijn eigen schuld is. Naast dat daar natuurlijk een kern van waarheid in zit is het ook nog anders.
Doordat deze generatie op een slechte manier is voorbereid op tegenslagen en niet gewend is geraakt aan de integratie van tegenslagen in hun leven zijn ze nu niet in staat om de tegenslag het hoofd te bieden. Met als gevolg de existentiele problemen, uitend in psychoses, burnouts, suïcides. Omdat Wayne de dikste boeken schreef met de meest verstrekkende gevolgen (voor hen die geen tegenslag kenden) heb ik het omschreven probleem het Wayne Dyer-syndroom gedoopt. Wayne mag er trots op zijn.
Zoals er in het verleden ook al Spock-kinderen bestonden, zijn er dus nu ook Dyer-telgen. Aan de mensheid de taak om, nadat ze de Spock-kinderen gered hadden, nu ook Dyer-telgen de helpende hand te bieden.
Eén reactie op “Wayne Dyer-syndroom en de generatie Y”
[…] Ergernis en boosheid zijn deel van het leven. Positief denken? Bestaat niet. En het is ook nog eens gevaarlijk! Confronteer je angsten: weet wat je vermijdt en waarom je dat vermijdt. Zorg voor een ruim […]