Wij van WC-Eend adviseren

(leestijd: 2 minuten)

Verschenen op Ouders & Onderwijs

Duo deed een onderzoek. Het gaat hier niet om de onderwijsDUO, de DUO van de studiefinanciering (de Dienst Uitvoering Onderwijs), maar over de De Utrechtse Onderwijsonderzoekers. De verwarring over de naam lijkt hen niet te deren. DUO noch DUO.

De belangrijkste vondst uit hun onderzoek: het grootste deel van de leerkrachten (80%) ziet grote problemen bij het uitvoeren van passend onderwijs. In de media werd dat al snel dat leerkrachten tegen passend onderwijs waren.
Ik verdiepte me in het onderzoek. Ik was benieuwd hoe het kon zijn dat mijn ervaring met leerkrachten, die ik ken als gedreven en bereidwillig om mee te denken in oplossingen, niet klopte met dit onderzoek.

Wat me opviel was de framing in de vraagstellingen. Met framing bedoel ik dat er naast de vraag ongemerkt een beeld meegegeven wordt dat de beantwoording kan beinvloeden. Een treffend voorbeeld is de volgende vraag:
Zijn de kinderen met lichamelijke beperkingen, chronische ziekten en verstandelijke beperkingen (cluster 3) over het algemeen makkelijk in de reguliere klassen te houden?

Op grond van deze vraag is onderwijs te definieren als: het “houden” van kinderen. “Houden” in de zin van hoeden, zoals je met schapen doet. Gekoppeld aan de vraagstelling, waarin de term: “over het algemeen makkelijk” opvalt (wat is dat? hoe ziet dat er uit?) kan ik me voorstellen dat ik de vraag met “nee”  zou beantwoorden. Of tenminste met “een beetje nee”. Ik, voorvechter van maximale participatie van iedereen in onderwijs, zou zomaar meegerekend worden in de groep die de media haalde: de groep die “tegen passend onderwijs” is!

Terwijl het antwoord “nee” zo logisch is: natuurlijk is het niet over het algemeen makkelijk om de ontwikkeling van kinderen die niet tot het gemiddelde behoren te ondersteunen. Dat is ingewikkeld werk, waar opleidingen voor verzorgd worden en wat dus per definitie niet “over het algemeen makkelijk” te noemen is. Maar dat zegt dus niets over “tegen of voor” passend onderwijs zijn.

Het blijft dus goed om bij onderzoeksuitslagen even door te bladeren naar het onderzoek, de vraagstelling, de opdrachtgever en de belangen die er mogelijk bij gemoeid zijn. Of je moet vooral WC-Eend willen gebruiken.

Print Friendly, PDF & Email