Coaching: de MarkMethode

(leestijd: 2 minuten)

Een gemiddelde coach is uitgerust met een paar attributen: een agenda, een timer en een doos tissues. De agenda en een horloge heb ik ook. De doos tissues niet. Ik coach zonder tranen, maar met emotie.

Hoe? Simpel: ik gebruik voor de coachingsessies openbare en semi-openbare ruimtes. Een tafeltje in een cafe, op een terras, in de bibiotheek, in de kantine op je werk, etc. Plekken waar je samen met anderen verkeert en waar je dus je emoties doorgaans onder controle hebt.

Waarom? In mijn jarenlange praktijk als maatschappelijk werker heb ik heel wat dozen tissues opgemaakt. Voor een maatschappelijk werker hoort de tissue echt tot de noodzakelijke uitrusting. Ik heb echter gemerkt dat sinds de tissues van tafel zijn er andere gesprekken ontstaan. En zo nu en dan, bij warm en mooi weer, of frisse vrieskou, als ik mensen meenam voor een wandeling, dan krijg ik zelfs andere gesprekken dan in aanwezigheid van tissues.

Ik heb gemerkt dat het door huilen tonen van de emotie soms het gesprek in de weg zit. Vaak het gesprek in de weg zit. Het tonen van emotie tijdens een gesprek kan namelijk op vele manieren. Huilen is er daar één van. Stilte, staren in de verte, slikken, naar beneden kijken, naar links of rechts kijken, roeren in je koffie, zijn andere manieren waarop mensen emotie tonen.

Het werd mij duidelijker  na een workshop in mindfulnes van Ger Schurink. Hij stelde dat hij niet altijd inging op emoties, omdat dat voor hem zelf belastend was. Als de hele dag iedereen tegen over je zit te huilen krijg je een zwaar vak… En het is niet nodig, betoogde hij. Ik heb daarover nagedacht en ik denk dat hij hierin gelijk heeft. Het zien van de emotie maakt ze niet meer waar. Het moet voldoende zijn om het er over te hebben, te weten dat ze er zijn.

Dat sloot aan bij mijn idee over de voorwaarden aan de plek waar je je sessies houdt. Ondanks dat er weinig privacy lijkt te zijn, is dat anderzijds ook weer wel zo. Hoe goed hoor je immers een gesprek aan een andere tafel? Bovendien voer ik mijn sessies bij voorkeur niet op overvolle, drukke plaatsen. In overleg kunnen we een geschikte plaats uitzoeken. Overigens zijn op dergelijke plaatsen ook mindfulnessachtige oefeningen te doen. Zeker wanneer je mindfulness verstaat als het stilstaan bij het hier-en-nu. Hier-en-nu is immers overal waar je bent.

Geïnteresseerd? Neem contact op voor een afspraak.

 

Print Friendly, PDF & Email